Туризъм

Еко туризъм

Димитровград е сред най-озеленените градове в България. В покрайнините му са разположени 3 големи парка, а градинките и залесените площи са характерни за цялостния градски стил.

В парковете „Пеньо Пенев” и Никола Вапцаров” може да се видят постиженията в озеленителната архитектура на България през 1950-те год.: десетки видове дървета, храсти и цветя, множеството скулптури и скални късове с гравирани стихове в тях, белокаменни алеи с варовикови бордюри, живописни пасарелки и мозаечни стълбища, беседки и детските площадки, водни каскади, фонтани и др.

index2

Защитена местност Злато поле е най-голямата влажна зона с естествен характер по поречието на река Марица. Тя включва водоеми и прилежащи площи, с храстовидна и дървесна растителност, където са съхранени неоценими по богатство растителни и животински видове. Злато поле е обявено за защитена местност от 11.08.2001 г.

    Балнеоложки туризъм

На няколко километра от Димитровград, в покрайнините на град Меричлери, се намират минерални извори, които са с доказани лечебни свойства. Температура на водата в тях е 35.4 градуса.

Спорт

В града има 2 стадиона – “Миньор” и “Раковски”. Представителният отбор по футбол играе своите мачове на стадион “Миньор”, a юношите и детските формации – на “Раковски”. Стадион “Миньор” има 3 тренировъчни игрища в приемливо състояние. Тенис клубът е разположен близо до стадион “Раковски” и разполага с 5 игрища, покрити с шамот. Басейн “Химик” e единственият в града и се намира точно зад стадион “Раковски”.

Във всички училища има спортни площадки, като най-хубавата е в ОУ “Алеко Константинов”.

8

Във града също има и спортни отбори по борба, футбол, бадминтон, волейбол, баскетбол, кик-бокс, карате, джудо и много други. Най-развити са клуба по борба с треньор Салим Наим и клуба по бадминтон с треньори Димо Динков и Митко Станилов.

Футболен Клуб  “Димитровград 1947″

Волейболен Клуб  “Раковски”

Религии

църква

 

В града има 4 църкви — „Свети Димитър“, храм „Света Екатерина“, „Свети Атанасий“ в квартал Мариино и „Свети Георги“ в квартал Черноконево. Много известен е параклисът в близкото село Добрич, където има аязмо с лечебна вода.
Църквата „Свети Атанасий“ е изградена със средства на жителите на кв. Мариино, като за довършването ѝ решаващо значение е имала финансовата подкрепа от българския гражданин, емигрирал в Съединените щати, д-р Христо Атанасов. Осветена е от митрополит Арсений и отваря официално врати на 22 май 2003 г.

 

 

Политика и икономика

Кмет на Димитровград е Иво Димов, избран като кандидат за кмет от ПП „ГЕРБ“.

07_full

Районът на Димитровград е с една от най-плодородните земи в страната. При създаването на града обаче там се развива химическа (химкомбинат, днес фирма „Неохим“) и циментова промишленост, която силно замърсява атмосферата и почвата. Благодарение на тази индустрия Димитровград едва не става окръжен център по времето на комунизма. Стожер на местната икономика днес е неделният пазар.

Приоритетен дял в структурата на местната икономика заема промишлеността.

Редовни събития

Официалният празник на Димитровград е 2 септември. Около тази дата, в рамките на 1 седмица, се провежда прочутият в областта Димитровградски панаир. Колоритното зрелище, заемащо значителна площ в красивия парк „Марица“, предлага най-различни забавления за малки и големи. Тук има традиционно виенски колела, блъскащи колички, захарен памук и многото „капанчета“, предлагащи бира и скара. Всяка вечер на голямата сцена, пред родна публика и гости, концерти и представления изнасят различни музикални и танцови групи, както и отделни изпълнители.

Continue reading

Население

Населението на Димитровград през първите 10 години след създаването му е било около 34 000 души. От тогава започва да расте, най-вече заради имигрантите от селските райони, като достига своя връх през периода 1985-1992 г. с над 50 000 жители. След този период населението започна бързо да намалява в резултат на лошата икономическа ситуация през 1990-те години, която довежда до нова миграция в страната, столицата София и чужбина.

Continue reading

История

Първият социалистически град на България е замислен мащабно като инфраструктура и градоустройство. Началото му е поставено на 10 май 1947 г., когато пристигат 40 младежи, за да изградят “града на мечтите”. Те са последвани от десетки хиляди други младежи.

Continue reading

Интересни места

Читалище „Култура“ – председател Гроздан Грозев, секретар Кремена Ганчева

Читалище “Звездица” – председател Веселин Иванов, секретар Божидар Христозов

Читалище “Възраждане” – председател Петър Петров, секретар Вишан Вишанов

Continue reading